Menține-ți sănătatea organismului cu unt vegetal, făină de ovăz și ulei de dovleac

Baza piramidei unei alimentații adecvate sunt cerealele și grăsimile naturale. Prin urmare, gospodinele grijulii și practice se străduiesc să includă în alimentația familiei unt vegetal, făină de ovăz, ulei de dovleac şi multe altele, pentru o dietă sănătoasă și variată. Grăsimile sunt printre principalii nutrienți, alături de proteine ​​si carbohidrați. Sunt o sursă de energie pentru o persoană, fac parte din celulele și țesuturile corpului (celulele creierului, de exemplu, sunt 60% grăsime) și participă la multe funcții vitale. Cu unt vegetal, vei obține o serie de substanțe valoroase din punct de vedere biologic – acizi grași nesaturați, fosfatide, vitamine liposolubile (A, D și E). 

Lipsa grăsimilor din dietă duce la o tulburare metabolică generală, o scădere a imunității și o întrerupere a activității sistemului nervos central. Prin urmare, o dietă săracă în grăsimi este extrem de dăunătoare, la fel ca și abuzul de alimente grase, ducând la obezitate și boli cardiovasculare. Conținutul recomandat de grăsimi în alimentația umană (în termeni de calorii) este în medie de 33%, iar în termeni absoluți 100-108 g pe zi (inclusiv grăsimi conținute în toate produsele consumate și în formă liberă). Este foarte important să se asigure raportul corect de unt vegetal în alimentație.

Făină de ovăz

Făina de ovăz este un depozit natural de multe substanțe utile. Conține toți aminoacizii esențiali pentru oameni, inclusiv tirozină și colină, săruri minerale de calciu și fosfor, enzime, ulei esențial și carbohidrați ușor digerabili. În plus, compoziția făinei de ovăz este bogată în vitamine B, E și PP și include și un set de oligoelemente, inclusiv un siliciu destul de rar responsabil de metabolismul normal. Cele mai importante componente din făina de ovăz sunt substanțele mucoase care normalizează funcționarea tractului gastrointestinal, fibrele alimentare care scad nivelul colesterolului și antioxidanții care elimină toxinele și încetinesc procesul de îmbătrânire. 100 de grame de făină de ovăz conțin 13 grame de proteine, 6,8 grame de grăsimi și 64,9 grame de carbohidrați.

Conținutul caloric al făinii de ovăz este de 369 kcal. Și, deși aceasta este o cifră destul de impresionantă, este încă clasificată ca aliment dietetic, datorită conținutului de fibre și proteine ​​ușor digerabile, ceea ce duce la restabilirea țesuturilor deteriorate din organism.

Ulei de dovleac

Consumul regulat de ulei de dovleac întărește sistemul imunitar, stimulează metabolismul, ajută la pierderea în greutate, îmbunătățește starea pielii și a părului. Proprietățile utile ale uleiului de dovleac sunt folosite pentru boli ale inimii, vaselor de sânge, ficatului, vezicii biliare și vezicii urinare, prostatită. Acest produs produs sănătos și gustos tratează gastrita, previne dezvoltarea inflamației cronice, ameliorează arsurile la stomac, menține elasticitatea pielii și a vaselor de sânge.

Un ulei de dovleac de calitate se obține prin presare la rece. Dar uneori se aplică căldură și umiditate pentru a crește conținutul de acid linoleic. Acizii linoleici și esențiali provin exclusiv din dietă. Acidul palmitic reduce nivelul de colesterol rău, previne formarea cheagurilor pe pereții arterelor. Acidul stearic menține nivelul optim de colesterol. Uleiul de dovleac este util pentru conținutul ridicat de proteine ​​ușor digerabile, vitaminele A, E, F, C, P și grupul de vitamine B.

Știri similare