Generatoare de curent pentru casă, cum le alegem

Întreruperile de curent sunt cele mai frecvente pe timpul iernii, iar vremea nefavorabilă este principala cauză a acestora. Un generator de curent este foarte util în zonele mai izolate, unde timpul de intervenție pentru remedierea unei întreruperi de curent poate dura mai mult. Întreruperea curentului iarna poate crea disconfort, în special datorită faptului că la o casă centrala termică nu va mai funcționa pentru a furniza căldura necesară.

În funcție de fiecare caz în parte se alege tipul de generator. În cele mai frecvente cazuri se optează pentru un generator cu panou de automatizare, care să furnizeze energie electrică pentru aparatele necesare din locuință (centrală termică, pompă de apă, hidrofor, frigider și lumină) fără a fi luate în calcul utilizarea unui fier de călcat sau a unei mașini de spălat vase și rufe. Panoul de automatizare face ca generatorul de curent să pornească automat imediat cum sesizează o cădere de tensiune sau fluctuații mari ale acesteia. Generatorul se va opri automat atunci când energia electrica va fi din nou furnizată. Alegerea oricărui generator de curent se face după stabilirea consumatorilor pe care considerăm că este necesar alimentarea lor cu energie electrică. Puterea fiecărui consumator se adună și se ține cont că unii consumatori la pornire vor avea nevoie de 2 până la 3 ori mai multă putere, cum ar fi o pompă de apă sau un hidrofor. Ideal se recomandă apelarea la un electrician care să măsoare consumul, astfel se va afla cu exactitate puterea generatorului de curent de care este nevoie. În cazul în care puterea de consum depășește puterea de furnizare a generatorului, acesta se va opri, intrând în avarie. Generatoarele de curent cu panou de automatizare au și un stabilizator de tensiunea (AVR), acesta fiind important atunci când alimentăm aparate sensibile la fluctuații de tensiune, precum un calculator, o consolă de jocuri, etc.

Se poate opta și pentru alegerea unui generator de avarie, fără panou de automatizare, care va trebui conectat manual la aparatele necesare pe care dorim să le alimentăm în cazul unei întreruperi de curent. Trebuie ținut cont că generatoarele de avarie au un stabilizator de tensiune mai puțin performant, astfel că aparatele care vor fi conectate să nu fie sensibile la fluctuații de tensiune.

Cu cât puterea generatorului de curent este mai mare, cu atât funcționarea acestuia este mai îndelungată și mai stabilă.

Știri similare