Cum poate ajuta cafeaua de specialitate la rezolvarea diferitelor crize care afectează cafeaua?

Termenul de cafea de specialitate descrie o cafea de calitate superioară spre deosebire de cafeaua convențională, care reprezintă marea majoritate a producției, în special elvețiană, și al cărei preț depinde de fluctuațiile prețurilor mondiale.

Cafelele de specialitate sunt punctate pe un sistem de puncte. Pentru a fi considerată o cafea de specialitate, o cafea trebuie:

  • Să depășească 80 de puncte/100 conform Asociației Specialty Coffee (SCA);
  • să aibă puține defecte minore, să nu aibă defecte majore;
  • să aibă o trasabilitate care este garantată până la producator
  • să asigure o calitate înaltă pe întreg lanțul cafelei (cultivare, uscare, import, prăjire, extracție și service).

Care sunt beneficiile consumului de cafea de specialitate?

Avantaj pentru producător

În timp ce valoarea industriei mondiale a cafelei s-a dublat cu peste zece ani, în timp ce prețurile cafelei de consum continuă să crească, prețul mondial al cafelei verzi convenționale este în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Aceste prețuri extrem de scăzute sunt în special rezultatul speculațiilor pe piețele de valori.

Pentru producătorii de cafea, este un dezastru. Columbia, de exemplu, a pierdut 40.000 de hectare de cafea în 2018-2019. Prețurile scăzute ale cursurilor nu mai acoperă costurile de producție. Dincolo de o criză economică, mulți vorbesc acum chiar de o criză umanitară în regiunile de cafea, care este adesea însoțită de migrație.

Deși poveștile fermierilor sunt adesea folosite în comercializarea mărcilor de cafea, consumatorii sunt adesea uimiți de situația fermierilor. Prețul din ce în ce mai mare pe care îl plătesc pentru cafeaua de dimineață trebuie în mod logic să fie transmis și producătorului. Din păcate, acest preț mai mare nu este redistribuit cultivatorilor de cafea.

Jucătorii de cafea de specialitate – inclusiv comercianții, prăjitorii și barista – doresc să contribuie ca o cafea să fie mai puțin dependentă de prețurile pieței, legând prețul boabelor de calitatea acesteia. Producătorii – jucători cheie în lanțul de cafea – trebuie să primească un profit echitabil pentru boabele lor.

În prezent, prețul cafelei convenționale permite doar celor mai eficienți producători să își acopere costurile de producție. Eficiența nu rimează adesea cu respect pentru pământ, mediu (defrișări, monocultură, folosire de pesticide) și oameni.

Potrivit Transparent Trade Coffee, prețul mediu al cafelei verde de specialitate este de peste 3 ori mai mare decât al cafelei convenționale, permițând producătorului să primească un preț mult mai bun.

Beneficii pentru consumator

Pentru a-și ascunde defectele, cafelele convenționale se bazează pe o prăjire foarte închisă sau chiar arsă, care în cele din urmă va da un gust standardizat, adesea acru, cu scopul de a satisface consumatorul oferindu-i o injectie de cofeină. Nu acelați lucru se întâmplă dacă alegi să bei o cafea de specialitate în cafenea Constanța.

Cafeaua este practic un fruct, cu zahăr, care poate fi extrem de complex, bogat și aromat (în cafea au fost identificați peste 800 de compuși aromatici, o cifră mai mare decât vinul). Cafeaua de specialitate își propune tocmai să valorifice la maximum caracteristicile boabelor, nu căutând să-și ascundă specificul, ci să le sublimeze.

Știri similare